A friss spárgaszezon nem jár le tavasztól Szent Iván napjáig. Ősszel és télen is van spárgabehozatal, néha jobb minőségű és olcsóbb, mint a hagyományos spárgaszezon idején.
Elkészitése:
- Megtisztitjuk a spárgát, és levágjuk a végeit. A héját és a levágott végeket egy liter vizben főzzük tiz percig, majd tegyük egy konyharuhába, és, ha kicsit kihűlt, csavarjuk ki jól.
- A spárgalét, sót 1 evőkanál vajat és a cukrot felforraljuk. A spárgát egymás után 3 adagban egyenként öt percig főzzük és lecsurgatjuk.
- 3 evőkanál vajat megolvasztunk, és belekeverjük a lisztet. 3/8 liter spárgalét hozzáöntünk, és mártássá főzzük.
- A spárgát beletesszük egy jénai edénybe, és ráöntjük a mártást. Megszórjuk borssal, petrezselyemmel, apróra vágott sonkával és reszelt sajttal. A sütőbe tesszük, és addig sütjük, amig a sajt rá nem olvad.
Mi illik hozzá?
Sós burgonya vagy ropogós piritós, könnyű fehérbor pl. rizling.
Javaslat:
A mártást egy kis citromlével és cukorral izesitjük, egy kis vajjal elkeverjük.
A megtisztitott spárgát nyersen vagy főtten le lehet fagyasztani.
Fagyasztva eltartható: 9 hónapig
Elkészités: 40 perc
Sütés: 10 perc
Villanysütő: 175 celsius
Gázsütő: 2-3. fokozat
0 comentarii:
Megjegyzés küldése