Pages

VÖRÖSBOROS TEA - PUNCS





A puncsot krampampulinak is nevezik. Gdanskból származik, neve a borókabogyóból (Krammet) ered, amely eredetileg e téli ital alapanyagául szolgált.

Hozzávalók 12 pohárhoz:
- 3 evőkanál finom fekete tea
- 7,5 dl minőségi vörösbor
- 1 db citromhéj
- 5 evőkanál citromlé
- 1 rúd fahéj
- 1 kis cukorsüveg (vagy 250 g kockacukor)
- 2,5 dl konyak

Elkészités:
- 1 1/2 l vizet felforralunk és a tealevelekre öntjük. 3 percig állni hagyjuk, majd kis lyukú szűrőn át a puncsosedénybe töltjük.
- Felhevitjük a vörösbort, a citromhéjat, a citromlevet és a fahéjat, de nem főzzük. 5 percig állni hagyjuk, majd a teába szűrjük.
- A cukorsüveget cukroscsipeszre vagy rácsra tesszük, és a puncs fölé fektetjük. (Cukorsüveg helyett kockacukrot is tehetünk a rácsra). Konyakkal átitatjuk, meggyújtjuk. A maradék alkoholt időnként a cukorra locsoljuk, elégetjük.
- A puncsot izesitjük, tűzálló poharakba tálaljuk.

Fontos:
Amikor a cukorsüveget átitatjuk konyakkal, ne az üveget, hanem egy merőkanalat vagy kanalat használjunk hozzá.

Ötlet:
Gyertyafénynél gyújtsuk meg, igy mindenki megcsodálhatja a lángok játékát. Asztali melegitőn tartsuk melegen.

Hosszú séta után fogyasztva nem hizlal!
Elkészités: 15 perc

0 comentarii:

Megjegyzés küldése