Pages

MILÁNÓI APRÓSÜTEMÉNY


A finom, ropogós aprósütemény margarinnal is jó, és hosszabb ideig eltartható, mivel a margarin lassabban avasodik, mint a vaj. Sütőmargarint vásároljunk, amelyet kimondottan erre a célra ajánl a gyártó, és ezt a csomagoláson feltünteti.

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
- 250 g lágy vaj vagy margarin
- 150 g cukor
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- 2 tojás, 1 tojássárgája
- 1/2 kg liszt
- 30 szem mandula
- kevés só

Elkészitése:
- A vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a két tojást valamint egy kevés lisztet.
- A többi lisztet robotgéppel keverjük bele, vagy ennek hiján a tésztát tegyük a lisztre, és kézzel gyúrjuk össze. Hűvös helyen hagyjuk állni.
- Belisztezett deszkán a tésztát 1/2 cm vastagra nyújtjuk, és kivánt alakúra szaggatjuk. A tetejére egy szem mandulát teszünk. 
- A tojássárgáját keverjük el 2 evőkanál vizzel és egy kevés sóval, és a sütemények tetejét kenjük be vele. Fektessük a süteményeket egy tepsire, és az előmelegitett sütő középső rácsára toljuk. Addig süssük, amig a tészta szélei világosbarnák lesznek. Még melegen szedjük le a tepsiről, és egy rácson hagyjuk kihűlni.

Ötlet:
Az aprósüteményt kekszesdobozban tároljuk. A vajas sütemény 4 hétig marad friss, a margarinnal készitett kétszer ennyi ideig.

Elkészités: 45 perc
Hűtés: 20 perc
Sütés: kb. 15 perc, 200 celsius-on

0 comentarii:

Megjegyzés küldése