Pages

SAJÁT KÉSZITÉSŰ KETCHUP ÉS PARADICSOMMÁRTÁS






A ketchup hozzávalói 4, egyenként 5 dl-es üveghez:
- 3 kg paradicsom
- 1 evőkanál szegfűszeg
- 1 evőkanál szemes szegfűbors
- 1 teáskanál fahéj
- 3 babérlevél
- 1 teáskanál gyömbérpor
- 1 evőkanál szemes fehér bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál só
- 4 evőkanál cukor
- 7,5 dl borecet

Elkészitése:
- Az érett paradicsomokat megmossuk, megszáritjuk, felapritjuk. Nagy edényben keverés nélkül felforraljuk.
- A fűszereket mozsárban összetörjük, hozzáadjuk, és 10 percig főzzük. A sütő alsó sinén addig melegitjük, amig krémes mártássá sűrűsödik.
- A ketchupot szűrőn áttörjük, felforraljuk, izesitjük, majd üvegekbe töltjük. Kifőzött csavaros tetővel azonnal lezárjuk, hűvös helyen tároljuk.

A csipős paradicsommártás hozzávalói 3, egyenként 2,5 dl-es üveghez:
- 1,3 kg paradicsom
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál fehér bors
- 1 csipet cayenne-bors

Elkészitése:
- A paradicsomot megmossuk, megszáritjuk, felapritjuk. Lefedve, alacsony hőfokon 10-15 percig gyengén forraljuk.
- Szűrőn áttörjük, 10 percig erősen forraljuk, hozzáadjuk a fűszereket. A sütő alsó részébe tolva addig pároljuk, amig sűrű mártást kapunk. 
- Izesitjük, még forrón, kifőzött, száraz üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a tetőt.

Ötlet:
Zöld paradicsomból is készithetünk ketchupot, csipősre fűszerezve grillezett kolbászhoz vagy vagdalthoz kináljuk.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése