Pages

HÚSOS SALÁTÁKHOZ VALÓ ÖNTETEK






A kisgyerekek szivesen játszanak épitőkockákkal, mert játék közben szabadon alkothatnak. Ugyanazokból az épitőkockákból az épitőkockákból mindig más és más épitmény készül. Ugyanilyen sokoldalú az a néhány öntet, amely a saláták fontos épitőkövéül szolgál. A hozzávalókat a megadott sorrend szerint felapritjuk, keverőedénybe töltjük, és fokozatosan sűrű öntetté keverjük.

Pikáns tormás öntet:
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál szójaszósz
- 1,25 dl olaj
- 50 g apróra vágott kapor
- 3 evőkanál reszelt torma
- só, bors és cukor
- 2 dl tejföl
- 2 csomó zsázsa

Banán-curry öntet:
- 1 apróra vágott, nagy érett banán
- 2 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál curry
- só, cukor és szerecsendió
- 1,25 dl fehérbor
- 125 g hideg, keményre vert tejszin

Uborka-paradicsom öntet
- 1 paradicsom
- 1/2 meghámozott kigyóuborka kockára vágva
- 25 g felapritott fekete olivabogyó
- 1 gerezd áttört fokhagyma
- 3 evőkanál szétmorzsolt kakukkfű
- só, bors és cukor
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1,25 dl vörösbor
- 6 evőkanál cherry-ecet
- 8 evőkanál olivaolaj

Elkészitése:
 A mártások 750 g sült- vagy főtt húsból készitett salátához elegendőek. Fontos, hogy az összes alapanyagot egyforma nagyságú darabokra vágjuk,hogy a saláta könnyen keverhető és fogyasztható legyen. A vékony csikokra vágott hozzávalók mutatóssá teszik a salátát, a kockákra vágott zöldségek viszont könnyebben összeérnek. Az öntetek mindegyike jól illik az itt leirt változatokhoz. Például 500 g pácolt, főtt hús, 1 zellerszál és két alma. Másképp: 375 g sertéssült, 150 g póréhagyma, 250 g csiperkegomba. Vagy: 375 g marhasült, 1/2 kigyóuborka, két csemegeuborka és két fej vöröshagyma. Esetleg: 375 g borjú- vagy szárnyashús, 2 alma vagy körte és 50 g felapritott dió.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése