A burgonya gratin eredetileg francia étel. Burgonyából, tejszinből, tejből készitjük, kevés fokhagymával. Abban, hogy tojást sajtot is kell-e bele tenni, még a mesterszakácsok sem értenek egyet.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg burgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dl tej
- 1 teáskanál só
- 2 késhegynyi bors
- 5 dl tejszin
- 80 g vaj
Elkészitése:
- A burgonyát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, konyharuhába csavarjuk és leitatjuk róla a nedvességet.
- A felvágott fokhagymagerezddel bedörzsölünk egy közepesen mags gratin formát. Beletesszük a burgonyát, elegyengetjük, tejjel felengedjük, sózzuk, borsozzuk.
- A gratint a tűzhelyen vagy a sütőben felforraljuk. A tejszin felét hozzáadjuk, vajdarabkákkal megszórjuk, megsütjük.
- A maradék tejszint sütés közben apránként hozzáadjuk, óvatosan elkeverjük. Akkor kész, ha a teteje megbarnult, de nem száradt ki, és nem keményedett meg.
Hasznos tudnivalók:
A burgonya-gratin önálló étel, ha több személynek főzünk, köretként kináljuk. Mártás nélküli ételekhez, pl-ul borsos marhasülthöz és vajbabhoz adjuk.
Ötlet:
A legjobb nagy keményitő tartalmú burgonyából késziteni.
Frissen fogyasszuk.
Előkészités: 30 perc
Sütés: 1 1/2-2 óra
Villanysütő: 200 celsius
Gázsütő: 2-3. fokozat
0 comentarii:
Megjegyzés küldése