A borjúhátszin elegáns ünnepi sült. Sütés közben a sűrű sajtmártás összetartja a szeleteket, ropogós sajtbevonat képződik, ami tálaláskor csodálatosan illatozik.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg borjúhátszin csonttal együtt
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 2 evőkanál olaj
- 2,5 dl húsleves
- 350 g vöröshagyma
- 60 g vaj
- kevés szerecsendió-virág
- 2 evőkanál liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejszin
- 2 tojássárgája
- 25 g reszelt ementáli sajt
- 25 g reszelt parmezán sajt
Elkészitése:
- A húst sózzuk, borsozzuk, olajon világosra sütjük, majd a levest ráöntjük, lefedve pároljuk.
- A hagymát megtisztitjuk, sós vizben 20 percig főzzük, kiszedjük és hűlni hagyjuk. Ezután apróra vágjuk, 30 g vajon megforgatjuk. Gyakran megkeverjük, hogy világos maradjon, sóval, szerecsendió-virággal izesitjük.
- 30 g vajat a liszttel felmelegitünk, hozzáadjuk a tejet és a tejszint, majd sűrűre főzzük. A tűzről levesszük, 2 evőkanál hagymapépepel, a tojások sárgájával és a sajttal elkeverjük, lehűtjük.
- A húst a csontig szeletekre vágjuk, hogy még legyen tartása. Közé kenjük a sajtmártást, és a szeleteket összenyomjuk. A mártással bevonjuk és megsütjük.
Mi illik hozzá?
Ropogósra párolt, vajba forgatott karfiol, karalábé, brokkoli. Sós burgonya és - ha szeretjük - több mártás.
Fagyasztva eltartható: 12 hónapig
Előkészités: 60 perc
Párolás: 45 perc
Piritás: közepes hőfokon
Átsütés: 250 celsius-on
0 comentarii:
Megjegyzés küldése