Ez az osztrák sütemény nem azonos a nálunk készitett rétessel, de kiadós és könnyen elkészithető.
Hozzávalók 8 személyre:
- 250 g liszt
- 5 tojás
- 1 teáskanál rum
- 1 csipet só
- 4 evőkanál olaj
- 4 zsemle
- 5 dl tej
- 80+20 g vaj
- 100+50 g cukor
- 2,5 dl tejföl
- 1/2 rúd vanilia
Elkészitése:
- A lisztet 1 tojással, rummal, sóval, olajjal és 1,25 dl meleg vizzel összekeverjük. Simára gyúrjuk, gombóccá formáljuk, olajjal megkenjük, letakarjuk.
- A zsemlét apró kockákra vágjuk, 2,5 dl forró tejjel leöntjük, hozzákeverünk 80 g vajat. 4 tojást 100 g cukorral addig keverünk, amig a cukor fel nem oldodódik.
- A tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, kihúzzuk. A zsemlés masszát a tejföllel és a tojáskrémmel összekeverjük, a tésztára kenjük, az oldalát behajtjuk és a rétest feltekerjük. Kizsirozott formába tesszük.
- Vajjal megkenjük, forró sütő közepére toljuk. 2,5 l tejet 50 g cukorral és a hosszában félbevágott vaniliarúddal felforraljuk, 25 perc múlva a rétesre öntjük.
Ebből a csemegéből nem marad fagyasztani való.
A változatosság kedvéért:
A tölteléket izesithetjük citromlével és -héjjal, mazsolát is keverhetünk bele. A tejfölt joghurttal helyettesithetjük.
Ötlet:
Ha nagyon finom rétestésztát akarunk, a zsemlés masszát szitán törjük át.
Előkészités: 40 perc
Sütés: 25+20 perc
Villanysütő 200 celsius
Gázsütő: 3-4. fokozat
0 comentarii:
Megjegyzés küldése