Ki ne ismerné azt a kellemetlen helyzetet, amikor váratlan vendég érkezik, a vacsora már majdnem kész, éppen tálalnánk a családnak, csakhogy nem számitottunk vendégre. A mélyhűtőben tárolt darált hús felhasználásával gyorsan megoldhatjuk a problémát.
Tudnivalók:
- Mindenfajta darált hús alkalmas a fagyasztásra, akár a főzéshez elkészitett húsmassza is, kivéve ha nyers hagyma van benne. Ha igy akarjuk lefagyasztani, a hagymát pároljuk meg.
- A nyers darált hús hamar megromlik, ezért legkésöbb a vásárlás napján mindenképpen fel kell dolgozni. Ha az elkészités közben várni kell, tároljuk a hűtőszekrény leghidegebb részében, felül közvetlenül a párologtató alatt.
- A darált húsból fagyasztó tasakban 2 cm vastag csomagokat készitünk. A zacskóból kinyomjuk a levegőt, és szorosan lezárjuk. Erre a vákumos fóliahegesztő a legalkalmasabb, amely teljesen kiszivja a levegőt a zacskóból, de ha nincs befőttes gumival is lezárhatjuk.
- A húscsomagokat a lehető leghidegebb fokozaton tegyük a mélyhűtőbe, mert igy fagy meg a leggyorsabban. -18 C-on 3 hónapig, két csillagos mélyhűtőben -12 C-on 7 napig, 1 csillagosban pedig -6 C-on két napig tartható el.
- A nyersen fogyasztott tatárbeafsteakhez lefagyasztott darált bélszin centiméterenként 1,5 óra alatt enged fel a hűtőszekrényben. Gyorsabban felenged, ha a csomagot hideg vizbe tesszük. Ha tölteléknek dolgozzuk fel, langyos vizbe is tehetjük. Igy néhány perc elteltével elektromos késsel fel tudjuk annyira darabolni, hogy összedolgozható lesz a szobahőmérsékletű hozzávalókkal.
- Sokat segit, ha a vagdalthúsmasszát gombcnak vagy pogácsának feldolgozva tesszük a mélyhűtőbe. Ezt ugyanis még fagyott állapotban beletehetjük a lábasba vagy serpenyőbe, ahol melegités közben gyorsan felenged. Ugyanannyi ideig tartható el a mélyhűtőben, mint a nyers darált hús.
0 comentarii:
Megjegyzés küldése