A zellerről azt tartják, hogy növeli a szerelmi kedvet. E vitamint tartalmaz, amelyet termékenységi vitaminnak is neveznek, de még fontosabb, hogy a sziv-, és vérkeringési, valamint a daganatos betegségek ellen is hat.
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g zeller
- 2 evőkanál cirtomlé
- 1,25 dl tejszin
- 100 g cheddar sajt (vagy edami)
- 2 tojássárgája
- 80 vaj
- kb. 12 db dióbél
Elkészitése:
- A zellert megmossuk, meghámozzuk, és 1 centis szeletekre vágjuk. Citromos vizzel ellepve megfőzzük, majd hideg vizfürdőbe állitjuk, hogy gyorsan kihűljön.
- Felhevitünk 1 dl tejszint, belereszeljük a sajtot, és kevergetve feloldjuk benne. A tojássárgáját 0,25 dl tejszinnel felverjük, a tűzről levett sajtkrémhez keverjük. Lefedjük és szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk.
- A vajat habosra keverjük, kanalanként hozzáadjuk a sajtkrémet és felverjük. Nagy csillagvégű nyomózsákba töltjük.
- A zellerből 5 centiméter átmérőjű tallérokat szúrunk ki, rájuk nyomjuk a sajtkrémet. A csúcsokra fél-fél dióbelet teszünk.
Mi illik hozzá?
Cikóriasaláta almával és a megmaradt zellerkockákkal, citromos öntettel. Francia- vagy fekete kenyér.
A vátozatosság kedvéért:
A krémet nyomjuk szeletelt paradicsomra, tálaljuk zöldbabsalátával. Uborkával is készithetjük, diszitsük egy csomó zsázsával vagy vizitormával.
A maradék főtt zellert fagyasszuk le.
Fagyasztva eltartható: 12 hónapig
Előkészités: 35 perc
Főzés: 12-14 perc
Forralás: közepes hőfokon
Főzés: mérsékelt hőfokon
0 comentarii:
Megjegyzés küldése