Pages

PÜSPÖKKENYÉR






A püspökkenyér a világon sokfelé része a délutáni kávézásnak. Számos változatban készitik, de igazi különbség csak a tésztába kevert finomságok között van. Tehetünk bele például csokoládé- vagy birsalmasajt-darabokat is.

Hozzávalók 20 szelethez:
- 200 g lágy vaj
- 200 g cukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál finomra reszelt citromhéj
- 4 tojás
- 20 kimagozott aszalt szilva
- 100 g dióbél
- 250 g liszt
- vaj és zsemlemorzsa a tésztához

Elkészitése:
- A vajat habosra keverjük a cukorral, sóval és a reszelt citromhéjjal, amig a cukor feloldódik. A tojásokat egyenként hozzáadjuk és belekeverjük.
- A kis darabokra vagdalt szilvát és a durvára apritott diót a liszthez adjuk, majd belekeverjük a krémbe.
- Egy kb. 25 cm hosszú szögletes formát kikenünk vajjal, majd megszórjuk zsemlemorzsával. Amint összekevertük a tésztát, rögtön beleöntjük a formába, majd elsimitjuk a tetejét.
- A süteményt a forró sütő közepén sütjük meg, az utolsó 20 percben csökkentjük a hőfokot. A sütés befejezte után 10 perccel rácsra boritjuk, és hagyjuk kihűlni.

Ötlet:
Ha a süteményt alufóliába csomagolva hideg helyen tároljuk, nem szárad ki, és 2 hétig is friss marad.

Szeletekben lefagyasztható, a kenyérpiritóban engedjük fel.
Fagyasztva eltartható: 4 hónapig

Előkészités: 30 perc
Sütés: 40+20 perc
Villanysütő: 175/ 150 celsius
Gázsütő: 2-3./1-2. fokozat

0 comentarii:

Megjegyzés küldése