A tészta elkészitése sok munkát igényel, manapság inkább készen vásároljuk meg a mélyhűtőpultból. A szeletek egymás mellé téve 20 perc alatt engednek fel, a tégla formájú 1-2 óra alatt olvad ki. Jó, ha könnyedén letakarjuk.
- Fontos,hogy hűvös legyen: ideális, ha márványon nyújtjuk ki, mert ez eredendően hideg. Vagy zacskóba tett jégkockákkal hűtsük le a táblát. Hűvös helyiségben dolgozzunk, hogy a tészta rétegei között lévő zsiradék ne nagyon puhuljon meg.
Összeragasztás: a tésztát vizzel vagy tojásfehérjével megkenjük, egymásra tesszük. Ugyanigy ragasztjuk össze, ha a rétegek túl vékonyak.
Kinyújtás: lisztezett felületen pontosan fentről lefelé és jobbról balra nyújtsuk ki, igy nem dől el a sütemény.
Kiszúrás: éles kést vagy éles szélű fém kiszúróformát lisztbe mártunk, függőlegesen kiszúrjuk a tésztát. Ügyeljünk rá,hogy ne nyomjuk össze a szélét.
Tortácskák és torták: a tésztát csikokra vágjuk, lazán összenyomjuk, majd kinyújtjuk. Igy nem lesz olyan leveles, ám stabilabbá válik, elbirja a nehéz tölteléket.
Henger formához: 1/2 centisre nyújtjuk a tésztát, 4,5-7 cm átmérőjű gyűrűket szúrunk ki belőle. Az alja 2 mm vastag, 7 cm átmérőjű kör lesz. A gyűrűket a körre helyezzük, középre alufóliából "kéményt" állitunk, hogy ne görbüljön el a sütemény.
Türelem: a tésztát formázás után legalább 15 percig pihentetni kell.
Megkenés: röviddel sütés elött egy kevés sóval és vizzel felvert tojássárgájával megkenjük. Igy lesz a tészta aranyszinű és fényes.
Fontos a gőz: A nedves levegő növeszti meg a tésztát. Eyért nedvesitsük meg a tepsit vagy a formát. A sütő aljára tegyünk lapos, vizzel telt tálat. Csak a sütés vége elött 5 perccel nyissuk ki a sütő ajtaját. Sütési hőmérséklet: 220 celsius.
Kész: ha aranybarnára sült.
0 comentarii:
Megjegyzés küldése