Pages

KRÉMLEVES FEJESSALÁTÁBÓL






Ha nyáron érik a sok saláta, nem győzzük nyersen megenni. Ilyenkor a legjobb, ha az olcsó zöldséget meleg ételekhez használjuk fel. Ez a leves korántsem szükségmegoldás, hanem egyszerűen remek.

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy fej saláta
- 1 mogyoróhagyma
- 20 g vaj
- 6 dl tyúkhúsleves
- 4 dl magas zsirtartalmú tejföl
- 1 teáskanál citromlé
- só, bors, szerecsendió
- 1 doboz zsázsa

Elkészitése:
- A salátát megtisztitjuk, leveleire szedjük, sárga szivét félretesszük. A zöld leveleket megmossuk, megszáritjuk és csikokra vágjuk. A mogyoróhagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk.
- A hagymát a megolvasztatott vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a salátát, gyorsan megforgatjuk, amig összeesik. Húslevessel felöntjük, megfőzzük.
- A saláta közepét vékonyan felcsikozzuk. A zsázsát a tövénél levágjuk, a kettőt összekeverjük.
- A levest pépesitjük, áttörjük, tejföllel felforrósitjuk, citromlével, sóval, borssal és szerecsendióval izesitjük. Előmelegitett tányérokba szedjük, nyers zöldséggel megszórjuk. Azonnal tálaljuk.

A változatosság kedvéért:
Más leveles zöldségből is elkészithetjük: kissé kesernyés endiviából vagy torzsa nélküli cikóriából. Ilyenkor egy csipet cukorral izesitjük.

Ötlet:
Szabadban termesztett fejessalátát vásároljunk, mert jobban érvényesül az ize.

Fagyasszunk le salátapépet későbbre.
Fagyasztva eltartható: 3 hónapig

Előkészités: 25 perc
Főzés: 10 perc
Párolás: magas hőfokon
Főzés: mérsékelt hőfokon

0 comentarii:

Megjegyzés küldése