A joghurt ősi élelmiszer, amelyet a balkáni és elő-ázsiai nomád népeknek köszönhetünk. Úgy tartják, hogy rendszeres fogyasztása a hosszú élet egyik titka. Közkedveltségéről árulkodik, hogy folyamatosan nő a fogyasztása.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 zacskó zselatinpor
- 1,3 dl joghurt
- 130 g tejszinkrémsajt
- 50 g porcukor
- 1 citrom
- 1,25 dl tejszin
- 2 tojásfehérje
- 20 g cukor
Elkészitése:
- A joghurtot, a tejszinkrémsajtot és a porcukrot összekeverjük, izesitjük a citromlével. A zselatinport 1 dl langyos vizben feloldjuk.
- Apránként hozzáadjuk a joghurtkrémet, és belekeverjük. Amikor kezd megdermedni, belevegyitjük a keményre vert tejszinhabot is.
- Felverjük a tojásfehérjét, a cukorral még keményebbre keverjük, és ezt is a krémhez vegyitjük. Lapos edénybe töltjük, letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjen.
- Meleg vizbe mártott evőkanállal galuskákat szaggatunk a krémből, majd mutatósan tányérra rendezzük.
Ötlet:
125 g szőlő héját lehúzzuk, kimagozzuk, összekeverjük 20 g vaniliáscukorral és megmelegitjük, de nem főzzük. Cikkelyekre vágunk 4 kemény sárgabarackot (konzerv vagy befőtt), a szőlőhöz keverjük. Levesszük a tűzről és érni hagyjuk, izlés szerint málnalikőrrel vagy cseresznyepálinkával izesitjük.
A joghurtot vagy habot 4 napig hűtőben tárolhatjuk.
Előkészités: 30 perc
Hűtés: legalább 2 óra
Melegités: alacsony hőfokon
0 comentarii:
Megjegyzés küldése