Pages

FŰSZERES LIBAZSIR






Néha, a téli hónapokban jólesik egy szelet libazsiros kenyér lilahagymával és forró rumos teával.

Elkészitése:
- A liba bélháját leválasztjuk a belsőségekről, vagy a kiolvasztáshoz bélhájat vásárolunk. (A testhájból is sok zsir lesz, de abból tepertő is készül.)
- A zsirt hideg vizbe tesszük, ha zavarossá válik, kicseréljük friss vizre. 1 napig áztatjuk.
- Szűrőbe tesszük, lecsöpögtetjük, hogy minden nedvesség eltávozzon.
- Vágódeszkán finomra apritjuk, majd kiolvasztjuk a zsirt. Amikor langyosra hűlt, hozzákeverünk 1/4 literenként 1 evőkanál majoránnát, és 1/2 teáskanál sót.
- Tiszta üvegekbe vagy kőedényekbe töltjük, hűtőszekrényben, vagy hűvös pincében tároljuk.
- A libazsirt házi vagy fekete kenyérre kenjük, összekeverjük vagy megszórjuk finomra vágott hagymával. Durvára őrölt, friss fekete borsot is szórhatunk rá. Tartalmas, édes, fűszeres bor illik hozzá, például  tokaji vagy portói.

Ötlet:
A karácsonyi libát amennyire lehetséges tisztitsuk meg a zsirjától, amelyet ugyanigy elkészithetünk. A hártyát áttöréssel távolithatjuk el belőle.

A változatosság kedvéért: 
Frissen meghámozott és lereszelt almát keverjünk a zsirhoz, és kenjük ropogós száritott vagy teljes örlésű lisztből készült kenyérre. Más fűszerekkel is izesithetjük, például csipős vagy édes-nemes paprikával.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése