A gyomorkeserűket titkos recept alapján készitik, amelyek szigorúan őrzött biztos páncélszekrényekben nyugszanak, tartalmukat csak néhány beavatott ismeri. Nevük és jóhirük régóta ismert. Például Underberg vagy Fernet Branca. Más fajták azokról a kolostorokról kapták a nevüket, ahol feltalálták, orvosságként vagy emésztést serkentő szerként használták őket.
GYÓGYSZERÉSZ
30 ml Fernet Branca-t, 20 ml borsmenta likőrt, 10 ml vörös vermutot és néhány csepp Angosturát 3 jégkockával keverőpohárba teszünk. Alaposan összerázzuk, amig a hidegtől a pára lecsapódik a pohár falán, ezután koktélos pohárba töltjük.
KARDINÁLIS
Egy alaposan megmosott citrom héját spirál alakban levágjuk, magas falú pohárba akasztjuk.
30-30 ml Camparit és vörös vermutot öntünk rá, hozzáadunk 2 jégkockát, jól megkeverjük és sződavizzel feltöltjük.
SZAMARITÁNUS
Egy magas falú pohár szélét zöld szinű likőrbe , majd kristálycukorba mártjuk, hogy zöld szinű pereme legyen. 3 jégkockával alaposan összekeverünk 40 ml gint, 10 ml Blue Curacaot, 30 ml narancslevet, néhány csepp narancskeserűt. Szűrőn keresztűl a pohárba öntjük.
SPÁRTAI
80 ml frissen csavart grapefruit-levet és 20 ml friss narancslevet finom szűrőn keresztűl keverőpohárba töltünk. Hozzáadunk egy darab jól megmosott narancshéjat, néhány csepp narancskeserűt, 10 ml gránátalma szirupot és 2 jégkockát. Százszor megrázzuk, magas falú pohárba öntjük, amelyet előzőleg harmadáig összetört jéggel töltöttünk fel. Szivószállal, esetleg friss mentalevéllel tálaljuk.
0 comentarii:
Megjegyzés küldése