Gyűjtsük össze a leveshez a zöldség tisztitásakor megmaradt részeket: karfiol és karalábé levelét, torzsáját, salátalevelet, fűszernövények szárát, a bab és a borsó hüvelyét.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 g zöldség
- 1 babérlevél
- 1 szem szegfűszeg
- 1 teáskanál szemes bors
- 1 szem szegfűbors
- 1 teáskanál fűszersó
- levesbe való fűszernövények: (kakukkfű, petrezselyem, lestyán)
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 300 g mélyhűtött zöldborsó
- 4 evőkanál tejszin
Elkészitése:
- A hagymát és a fokhagymát megtisztitjuk, felkockázzuk. Felapritjuk a megmosott, megtisztitott zöldséget. A hagymaféléket és a zöldségeket a fűszerekkel és a fűszernövényekkel együtt 1 l vizben megfőzzük.
- A levest leszűrjük, a szűrőben maradt részeket egy kevés zöldséglé hozzáadásával pépesitjük, majd szűrőn áttörve a levesbe keverjük.
- Felhabositjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és addig melegitjük, amig már nem habzik. Hozzáöntjük a levest, felforraljuk és izesitjük.
- A borsót hideg vizzel leöblitve felengedjük, a leveshez adjuk és gyengén gyöngyözve megfőzzük. Hozzákeverjük a tejszint, megkostóljuk.
Fagyasszunk le előre zöldséglevest.
Mi illik hozzá?
A tetejére finomra vágott petrezselyem. Néhány, csikokra vágott, zsenge parajlevél, amit az utolsó pillanatban keverünk a levesbe. Tökmagos kenyér vajjal és lágy izű, szeletelt sajttal.
Fagyasztva eltartható: 12 hónapig
Előkészités: 40 perc
Főzés: 30 + 10 perc
Főzés: közepes hőfokon
0 comentarii:
Megjegyzés küldése