Azokból a levesekből, amelyeket sokáig kell főzni, szivesebben készitünk egyszerre nagyobb adagot, hiszen szinte ugyanannyi munkát igényel, főzni is ugyanolyan hosszan kell. Tegyük tehát a legnagyobb lábasunkat a tűzhelyre.
Hozzávalók 8 személyre:
- 500 g fehér bab
- 400 g húsos szalonna
- 2 babérlevél
- 3 szem szegfűszeg
- 5 szem borókabogyó
- 1 teáskanál majoránna
- 2 fej vöröshagyma
- 2 piros paprika
- 2 zöld paprika
- 500 g póréhagyma
- 2 teáskanál húskivonat (vagy leveskocka)
- só és bors
- 2 evőkanál édes-nemes paprika
- 1 evőkanál fűszeres ecet
- 1,25 dl tejszin
Elkészitése:
- A babot 1,5 l vizbe áztatjuk. A szalonnával és a zacskóba kötött fűszerekkel felforraljuk. A hagymát megtisztitjuk, kockára vágjuk, hozzáadjuk. 100 percig lassú tűzön főzzük.
- A zöldséget megtisztitjuk, megmossuk, vékony csikokra vágjuk. A levesbe tesszük, tovább főzzük.
- A bablevest húskivonattal, sóval, borssal izesitjük. A fűszeres zacskót kivesszük.
- A paprikát és az ecetet elkeverjük a tejszinnel, a levesbe öntjük, felforraljuk. Enyhén csipősre fűszerezzük. A szalonnát a levesből kivesszük, kis darabokra vágjuk, majd visszatesszük.
Mi illik hozzá?
Parasztkenyér vajjal, tüzes vörösbor.
A levest izesités előtt fagyasszuk le.
Fagyasztva eltartható: 3 hónapig
Előkészités: 40 perc
Áztatás: 6-8 óra
Főzés: 2 óra, mérsékelt hőfokon
0 comentarii:
Megjegyzés küldése