A pulykahús egyre kedveltebb Magyarországon is. Fő szezonja szeptembertől márciusig tart, s mint annyi helyen a világon, nálunk is kedvelt karácsonyi étel.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 pulyka- alsócomb, egyenként 500 g
- 1 csokor zöldfűszer (zeller, fokhagyma, kakukkfű, babérlevél, petrezselyem)
- só és bors
- 1 fej vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 100 g póréhagyma
- 1 kg paradicsom
- 2 evőkanál vaj
- 1 csipet cukor
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál olaj
Elkészitése:
- A pulykacombokat egy szűk fazékban vizzel teljesen befedvefelfőzzük, a keletkezett habot leszedjük. A zöldfűszereket hozzáadjuk, a levét sóval és borssal fűszerezzük. A húst fedő alatt puhára pároljuk, majd kissé kihűtjük.
- A mártáshoz a hagymát a sárgarépát és a póréhagymát megtisztitjuk, és apró kockákra vágjuk. A paradicsomot leforrázzuk, és négy részre vágjuk. A sárgarépát és a hagymát vajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a póréhagymát, a paradicsomot és 2,5 dl pulykalevet. A mártást 10 percig alacsony hőfokon főzzük, sóval, borssal és cukorral izesitjük.
- A pulykacombokat lecsöpögtetjük, és liszttel megszórjuk. Forró olajban mindkét oldalát barnára piritjuk.
A maradékot ragunak lefagyaszthatjuk.
Fagyasztva eltartható: 3 hónapig
Mi illik hozzá?
Diszitésnek petrezselyem, köretnek vegyes saláta, rizs vagy főtt tészta, testes fehérbor vagy rozé.
Előkészités: 35 perc
Főzés: 60 perc, sütés: 15 perc
0 comentarii:
Megjegyzés küldése