A torta elmaradhatatlan része a marcipántető, amelyet úgy készitünk el, hogy 125 g marcipánmasszát alaposan összegyúrunk 100 g porcukorral, majd sütőpapiron kerekre nyújtunk.
Hozzávalók 14 szelethez:
- 6 tojás, 150 g cukor
- 2 rúd vanilia
- 1/4 teáskanál só
- 150 g marcipánmassza
- 110 g liszt
- 50 g apróra vagdalt mandula
- 50 g kandirozott citromhéjkocka
- 75 g étcsokoládé
- liszt és vaj a formához
A diszitéshez:
- 200 g sárgabaracklekvár
- 30 g mandulalapocska
- 125 g marcipánmassza
- 100 g porcukor a marcipántetőhöz
Elkészitése:
- A tojássárgáját 50 g cukorral, a kikapart vaniliarúddal, sóval és marcipánmasszával habosra keverjük. A tojásfehérjéből kemény habor verünk, közben beleszitálunk 100 g cukrot, majd a tojásos krémbe keverjük.
- A lisztet összekeverjük az apróra vagdalt mandulával, a kandirozott citromhéjdarabokkal és a durvára vágott csokoládéval. Óvatosan a masszához keverjük.
- Kivajazunk és liszttel beszórunk egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, és beletöltjük a tésztát. Lesimitjuk, és a forró sütő közepén megsütjük. Ha a beleszúrt fogpiszkálón nem marad nedves tészta, elkészült. Ha kihűlt, kivesszük a formából.
- A tortalapot megkenjük a felforrósitott lekvárral, ráhelyezzük a marcipántetőt, ismét megkenjük lekvárral, majd meghintjük piritott mandulalapocskákkal, amelyből a torta szélébe és oldalára is nyomkodunk.
Ötlet:
A lekvárt szitán át nyomkodjuk a tésztába, hogy sima legyen.
Elkészités: 30 perc
Sütés: 45-50 perc
Villanysütő: 200 celsius
Gázsütő: 3-4. fokozat
0 comentarii:
Megjegyzés küldése