Az ötvenes években ez a sütemény nagy népszerűségnek örvendett, legfőbb ideje, hogy receptjét kissé finomitott formában újra közreadjuk. Ha azt akarjuk, hogy szárazabb és könnyebb legyen, akár a felére is csökkenthetjük a krém mennyiséget.
Hozzávalók 24 szelethez:
- 6 evőkanál cukor
- 450 g tejcsokoládé
- 250 g vaj
- 100 g mazsola
- 8 evőkanál rum
- 100 g paradió (vagy dió)
- 100 g piros koktél cseresznye (vagy lecsöpögtetett, kimagozott meggy)
- 250 g rozslisztből készült vajas keksz
Elkészitése:
- A cukrot 6 evőkanál vizzel felfőzzük, beletörjük a csokoládét és a vajat. Alacsony hőfokon kevergetve felmelegitjük, amig egyenletes krém lesz, majd levesszük a tüzről.
- A mazsolát a rumban addig főzzük, amig felszivja. A diót szeletekre, a cseresznyét apróra vágjuk, a kekszet dúrvára törjük, mindezeket összekeverjük.
- Egy szögletes formát kizsirozunk, fóliával vagy sütőpapirral gyűrődés nélkül kibélelünk,. A krémet és a morzsás keveréket felváltva beletesszük, az aljára és a tetejére krém kerül.
- A süteményt letakarjuk, hűtőszekrénybe tesszük, hagyjuk, hogy megkeményedjen.Tálaláskor kiboritjuk a formából, izlés szerint diszitjük.
Frissen fogyasszuk.
Mi illik hozzá?
A diszitéshez cukrozott narancs vagy citromhéj. Erős angol tea.
Ötlet:
A paradiót más fajtákkal is helyettesithetjük: mogyoróval, mandulával, dióval vagy kesudióval.
Elkészités: 30 perc
Hűtés: legalább 4 óra
Hűtési hőmérséklet: 5-10 celsius
0 comentarii:
Megjegyzés küldése