Magyarországon is egyre többen sütnek otthon kenyeret. Sokkal finomabb, mint készen vásárolt kenyér, az előre csomagoltról nem is beszélve. Ráadásul, mint mindennél, amit magunk készitünk, tudjuk,hogy mi van benne. S ezenkivül a kenyérsütés igen jó szorakozást nyújt.
Hozzávalók 1 barna kenyérhez:
- 80 g élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 kg rozsliszt
- 3 evőkanál só
- liszt a megszóráshoz
- zsiradék a tepsihez
Elkészitése:
- Az élesztőt a cukorral, 2,5 dl langyos vizzel és kevés liszttel összekeverve kovászt készitünk. Liszttel megszórjuk, és a kétszeresére kelesztjük.
- A rozslisztet és a sót keverőtálba tesszük, mélyedést nyomunk a közepébe, és beleöntjük a kovászt. A robotgép dagasztófejével összekeverjük. Dagasztás közben hozzáadunk 5 dl langyos vizet.
- Addig dagasztjuk a tésztát, amig elválik a tál szélétől. Liszttel megszórjuk, és hagyjuk a kétszeresére kelni. Ismét átgyúrjuk, majd kerek kenyeret formázunk belőle, és a kizsirozott sütőlapra tesszük.
- Egy vizzel megtöltött tálkát teszünk a sütőbe. A kenyeret az előmelegitett sütő legalsó rácsára tesszük, s a hőfokot azonnal mérsékeljük. A kenyeret világosbarnára sütjük.
Mi illik hozzá?
Felvágottak és egyéb feltétek, különböző vajkrémek.
Ötlet:
Sütés közben ellenőrizzük a tálkában a viz szintjét, és ha alacsony, töltsünk utána. A kenyérnek nedves melegben kell sülnie ahhoz, hogy jól átsüljön, és ne legyen száraz és kemény. Akkor sült át, ha megkopogtatjuk, és tompán szól.
- Fagyasztva eltartható 6 hónapig.
Előkészités: 30 perc
Várakozás: 70 perc
Sütés: 2 óra
Villanysütő: 250/180 celsius
0 comentarii:
Megjegyzés küldése