Ez az aprósütemény 8 nap múlva a legjobb, és következő 8 hétben is élvezetes marad, ha dobozban, selyempapir közt, hűvös helyen tároljuk, és a máz sem sérül meg.
Hozzávalók 100 darabhoz:
- 700 g méz
- 200 g cukorszirup
- 1 kg liszt
- 200 g cukrozott narancshéj
- 100 g cukrozott citromhéj
- 400 g mazsola
- 150 g durvára vágott mandula
- 3 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál kardamom
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 csipet szegfűbors
- 1 csipet szerecsendió-virág
A diszitéshez:
- 800 g csokoládémáz
Elkészitése:
- Felforrósitjuk a mézet és a szirupot. A lisztet a többi hozzávalóval összekeverjük, a közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a meleg szirupot.
- Sima tésztává gyúrjuk, lisztezett gyúródeszkán 1,5 cm vastagra kinyújtjuk. Kizsirozott sütőlapra tesszük, egyenletes vastagságúra nyújtjuk.
- A tésztát sűrűn megszurkáljuk, forró sütő közepére toljuk, megsütjük. Konyharuhával letakarva 24 órát pihentetjük.
- A mázat 60 celsius-os vizfürdőn megolvasztjuk. A süteményt előbb 4 centiméter széles csikokra, majd ezeket 2 cm széles, 1 cm keskeny trapéz formára vágjuk. A darabokat felszúrjuk, a mázba mártjuk, tortarácson megszáritjuk.
Ötlet:
A süteményt teljes őrlésű lisztből is készithetjük. Ilyenkór csökkentsük a liszt mennyiségét, vagy keverjünk hozzá annyi folyadékot, hogy a tészta selymes legyen.
Fagyasztva eltartható 4 hónapig.
Előkészités: 45+20 perc
Sütés: 20 perc
Villanysütő: 200 celsius
Gázsütő: 3-4. fokozat
0 comentarii:
Megjegyzés küldése