A rizottó az olasz konyha jellegzetessége. Számtalan változatában az a közös, hogy a rizs mindig szaftos. Van, aki önmagában szereti, van, aki összekeveri különféle hozzávalókkal, s ez újabb és újabb egydülálló variációkat eredményez. Receptünk kitünő példa erre.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 fokhagymagerezd
- 30 g marhavelő
- 3 evőkanál vaj
- 250 g hosszúszemű rizs
- 7,5 dl forró húsleves
- só, bors
- 50 g húsos szalonna
- 200 g csirkemáj
- kevés liszt
Elkészitése:
- A megtisztitott hagymát és fokhagymát apró kockákra vágjuk. A marhavelőt is kockákra vágjuk, és a rizsfőző edényben vajon megpiritjuk. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd üvegesre pároljuk.
- Beletesszük a rizst, és állandó kevergetés mellett ezt is üvegesre púroljuk. Hozzáöntjük a levest, majd sóval és borssal izesitjük. Fedő alatt tovább púroljuk, amig a rizsszemek megduzzadnak.
- A szalonnát széles csikokra vágjuk, magas hőfokon ropogósra sütjük. Közben a májat megtisztitjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk, lisztben megforgatjuk és kiverjük.
- A szalonnát kivesszük a zsiradékból, és a májat állandó forgatás mellett 2 percig sütjük benne, majd megfűszerezzük és félretesszük.
- Tálalás előtt a szalonnát és a májat összekeverjük a rizzsel.
Mi illik hozzá?
Szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, kináljunk hozzá vegyes salátát vagy vajban párolt borsót vagy sárgarépát.
Ötlet:
A csirkemáj helyett zsirtalan sertéshúst is tehetünk bele.
Fagyasztva eltartható: 3 hónapig
Elkészités: 30 perc
Párolás: 25 perc
Párolás: alacsony hőmérsékleten
0 comentarii:
Megjegyzés küldése