Néha-néha nosztalgiából eszünkbe jut egy-egy régi iz.mi lenne például, ha újra sült almát készitenénk? Vajon legközelebb is olyan hosszú ideig tart?
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 kisebb alma
- 1 citrom leve
- 3 evőkanál mazsola
- 25 g darált mandula
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál mandulalapocska
- 8 szem meggy
Elkészitése:
- Az almákat meghámozzuk, és egy éles keskeny késsel kivájjuk a magházakat. Citromlével bekenjük, hogy szép fehér maradjon.
- Egy lapos sütőformát kevés vajjal kikenünk, és az almákat egymástól kis távolságra beletesszük.
- A mazsolát apróra vágjuk, a darált mandulával összekeverjük, és a magházak helyére töltjük. A maradék vajat és a mézetfelmelegitjük, összekeverjük, és az almákat bekenjük vele.
- Megszórjuk a mandulalapocskákkal, és a meggyszemekkel diszitjük. A forró sütő közepén megsütjük. Vaniliamártással tálaljuk.
A vaniliamártáshoz:
2 tojásból 50 g cukorral finom habot verünk. 5 dl tejet 1 csipet sóval és 1 teáskanál vaniliával felforralunk. A habhoz keverjük, visszatesszük a fazékba, és rövid ideig verjük, amig a mártás besűrűsödik. Azonnal levesszük a tűzhelyről, és hideg vizfűrdőben tovább verjük.
A vaniliamártás melegen és hidegen is fogyasztható.
Elkészités: 20 perc
Sütés: 20 perc
Villanysütő: 225 celsius
Gázsütő: 4-5. fokozat
0 comentarii:
Megjegyzés küldése