Pages

A TYÚK FŐZÉSE ÉS DARABOLÁSA






A főzésre alkalmas tyúk feszes, világos bőrű, bővelkedik sárga szinű hájban, és tömzsi a teste.

Elkészitése:
- A tyúkot megmossuk, a fazék aljába egy rácsot teszünk, és erre fektetjük, úgy, hogy kevés szabad hely maradjon körülötte. 2,5 dl bort és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy befedje a tyúkot. Gyorsan felfőzzük a keletkező habot leszedjük.
- 100-100 g sárgarépát, zellert és világos szinű póréhagymát, egy fehérrépát és egy csokornyi zöldfűszert adunk hozzá, amely kakukkfűből, fokhagymából, babérlevélből, szegfűborsból, hagymából, szegfűszegből és lestyánból áll. Ezen kivül 1 teáskanál borssal és izlés szerint sóval fűszerezzük.
- A tyúkot gyenge tűzön gyöngyöző vizben addig pároljuk, amig a combokat könnyen kitudjuk csavarni. A főzés kb. egy óráig tart.
- A tyúkot egy deszkán a hátára fektetjük. A combokat lehajtjuk, majd levesszük a testről. A szárnyakat levágjuk. A törzset két részre törjük.
- A bőrét a hüvelykujjunkkal, a húson összetoljuk. Csak néhány helyen tapad, majdnem mindenhol el lehet kézzel távolitani.
- A combot megmarkolva először a csöves csontot vesszük ki, majd a kisebb csontokat távolitjuk el. A szárnyakról leszedjük a húst. 
- A törőcsontot és a mellben található kulcscsontot kitapogatjuk és kihúzzuk, eközben tartsuk erősen a húst, hogy egyben maradjon. Hegyes késsel vágjuk le a csontról.
- A húst egy tálba tesszük, szorosan összenyomjuk, és jól áthűtjük. A rostokra merőlegesen, éles késsel tetszőleges darabokra vágjuk.

Felhasználhatjuk levesek, saláták, húspogácsák készitéséhez.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése