Pages

FOKHAGYMA - TÖBB MINT FŰSZER

Hippokratész, az orvos és Arisztotelész, a természettudós már időszámitásunk előtt nagy jelentőséget tulajdonitott a fokhagyma gyógyitó erejének. Mindenekelőtt egészségmegörző szerepe van. A bizonyiték csak a mi századunkban született meg: a fokhagyma értékes ásványok és vitaminok mellett csiraölő anyagokat is tartalmaz, igy jobb, mint a szokásos antibiotikumok, hiszen megoldja a hasznos mikroorganizmusokat. A fokhagyma sok panaszt csökkent és szüntet meg - e témával könyveket lehetne megtölteni.

Fokhagyma a konyhában
A friss gumó kemény és száraz, télen és tavasszal zöld csira is lehet benne, amelyet el kell távolitanunk, mert keserű. A nagyobb készleteket lógatva, levegős, hűvös, száraz helyen kell tartani. A barna héjú gumókat füstöléssel tartósitották, igy sokáig elállnak. A fokhagymás ételek észrevehetően elveszitik aromájukat a fagyasztástól. A fokhagymagerezdeket egyenként héjastul is áttörhetjük a fokhagymaprésen, igy könnyebb eltávolitani a visszamaradó részeket. Ha mozsárban vagy késsel apritjuk fel, ajánlatos sóval megszórni, ez megköti az aromát, és javitja a fűszer tulajdonságait. Mértéktartó izesitéshez egész gerezdet tegyünk az ételbe, és főzés után távolitsuk el. Piritáskor csak sárgára süssük, mert barnán megkeseredik, és elronthatjuk vele az egész ételt.  Alapvetően elmondhatjuk, hogy a fokhagyma markáns fűszer, amely - ha takarékosan bánunk vele - kiemeli, és kellemesen teltté teszi a hozzávalók egyéni izét.

Fűszerolaj salátákhoz 
1 fokhagyma, 1 ágacska rozmaring, 4 csipős paprika, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor és 4 evőkanál ecet. 10 percig főzzük. Meghámozzuk a gerezdeket, 2,5 dl olajba tesszük, hűvös helyen tároljuk. Legalább 1 hétig érleljük.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése