Pages

WALES-I MAZSOLÁS KALÁCS





E süteményt korábban birkanyirás és cséplés alkalmával készitették, manapság akkor sütik, ha a hétvége fárasztó sportolással vagy játékkal telik.

Hozzávalók 24 darabhoz:
250 g zsir vagy kiolvasztott szalonnazsir
- 375 g liszt
- 250 g cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- kb. 2,5 dl iró
- 500 g mazsola

Elkészitése:
- A zsirt és a lisztet összevegyitjük, szétmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot. A szódabikarbónát 4 evőkanál langyos iróval összekeverjük, hozzáöntjük, ugyanigy a felvert tojásokat is.
- A tésztát összekeverjük, annyi irót adunk hozzá, hogy sima legyen. Beleszórjuk a mazsolákat.
- Egy 20 centis formát kikenünk szalonnazsirral, beleöntjük a tésztát, és addig sütjük, amig a teteje aranybarna lesz. Ezután sütőpapirral letakarjuk, és mérsékelt tűzön tűpróbáig sütjük.
- A süteményt kicsit hűlni hagyjuk, még melegen kiboritjuk a formából, és rombusz alakú szeletekre vágva tálaljuk.

Ötlet:
A hájat, a sonkán vagy füstölt szalonnán található zsirt kis darabokra vágjuk, kevés hideg vizzel felfőzzük, kevergetve sisteregni hagyjuk, amig a tepertő ropogós lesz. Próbáljuk ki frissen, megsózva, fekete kenyéren.

Süteményes dobozban 4 hétig eláll.
 Fagyasztva eltartható: 4 hónapig

Előkészités: 30 perc
Sütés: 70 - 80 perc
Villanysütő: 175 celsius-150 celsius

0 comentarii:

Megjegyzés küldése