Pages

SAJÁT ASZALÁSÚ GYÜMÖLCS






Nagy hagyománya van a gyümölcsaszalásnak. Vidéken még léteznek vastag falú kemencék, ezek melegénél óráról órára édesebbek és tartalmasabbak lesznek a gyümölcsök, az éjszaka elteltével pedig megaszalódnak. Lenvászon zsákocskákba töltik és a tágas kamra gerendájára akasztják, hűvös és levegős helyre. Végül megeszegetik, gyümölcskenyérbe sütik vagy kompótot készitenek belőlük. Gyümölcsöt aszalni modern háztartásban is lehet, legjobban a családosoknak éri meg, mert a gyerekek szivesen segitenek és nagy kedvvel fogyasztják.

Elkészitése:
- Az egészséges gyümölcsöt lehetőleg levegős helyen érleljük, amig kissé ráncos lesz. A kajszi- ésaz őszibarackot félbevágjuk, kimagozzuk. Az almát meghámozzuk, kiszúrjuk a magházát, felkarikázzuk. A körtét meghámozzuk, negyedeljük, magházát kivágjuk, majd nyolcadokba apritjuk. 
- A sütő rácsára gézhálót feszitünkvagy aszalókeretet vásárolunk. Egymás mellé rátesszük a gyümölcsöket, lehetőség szerint használjuk ki a sütő összes fokát. Az almakarikákat cérnára is fűzhetjük és keretre feszithetjük, igy szabadon lógnak és egyszerre sok fér a sütőbe. 
- A gyümölcsöt kb. 50 celsius-on száritjuk, az ajtóba konyharuhát szoritunk, hogy eltávozhasson a nedvesség. Fajtától és térfogattól függően 4-14 órán át aszaljuk, amig még puha, de megnyomáskor már nem enged levet. A szilvát 3 óra száritás után magozzuk ki. Közben figyeljük, nehogy elszalasszuk a megfelelő időpontot.
- Legjobb ha a kész aszalt gyümölcsöt hűvös, árnyékos helyen még néhány napig száritjuk, néha megforditjuk. Ezután dobozba vagy üvegbe töltjük és légmentesen lezárjuk.

Hasznos tudnivalók:
Hőlégkeverős sütőben hamarabb száradnak a gyümölcsök, mint a hagyományosban. A legkényelmesebb az a speciális aszalógép, amely automatikusan szabályozza a hőfokot és a levegőztetést.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése