Pages

SZEZÁMMAG - TÁPLÁLÓ, MINT AZ OLAJOS MAGVAK


A szezám olajos növényi mag, héja csak kevés ballasztanyagot, ásványt tartalmaz. A benne levő oxálsav kesernyés izű, és ettől a szezámmag vesebetegek számára nehezen emészthető. Egészségesebb, ha a magot hámozva fogyasztjuk, ennek zsirtartalma több, mint 50%. Diószerű ize van, 100 g szezámmag 700 Kcal-t tartalmaz. Fontos, hogy igen magas az idegrendszer tápanyagaként számon tartott lecitin, vas (10 mg), Kalcium (1,5 mg), A, B1 és B2 vitamin tartalma. Ezenkivül  5%  fehérjét is tartalmaz.

Szezámmag egészben és őrölve
A héj nélküli magokat kenyér, sütemény, gófri és palacsinta készitésénél használjuk. Felfújtaknál és bundázásnál ropogós bevonatot ad, piritáskor teljesen kibontakozik diószerű aromája. Nagyon izletes rizzsel, tésztával, sült burgonyával, müzliben, édes és pikáns salátákban vagy párolt zöldségre szórva. Jól lezárva, hűvös helyen legalább 1 évig eltartható. Ha megdaráljuk, hamar használjuk fel, különben veszit vitamintartalmából. Legjobb mákdarálón ledarálni.

Szezámolaj
A szezámmagból nyert olaj 35-48% értékes linolsavat tartalmaz. Kiméletesen, hidegen sajtolják, igen drága. Sütéshez kár használni, inkább izesitünk vele, ehhez egészen kevés is elegendő. Kapható kevésbé intenziv izű változatban is, de nem éri meg az árát.

Szezámmagból készült izesitők
Tahin: piritott szezámmagból készült krém, mellyel fűszertárunkat gazdagithatjuk. Édes és pikáns salátaönteteket, tésztához és zöldségekhez adott mártásokat izesithetünk és sűrithetünk vele.
Szezámsó: Bioboltokban készen is kapható, de magunk is elkészithetjük. 10 rész szezámmaghoz 1 rész tengeri sót veszünk, mindkettőt külön-külön megpiritjuk, összekeverjük és mozsárban pépessé törjük vagy mákdarálón ledaráljuk. Gabonából készült fogásokhoz adjuk, salátákra és nyers zöldségre szórjuk.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése