Pages

RIZSTORTA TEJSZINNEL ÉS MEGGYEL


Ez a torta langyosan, frissen a legjobb. Könnyű burgonyás, zöldséges fogás után desszertként ajánljuk. Hozzá meggybefőtt és jéghideg tejszinhab való.

Elkészitése:
- 5 dl tejet 150 g cukorral és sóval felforraljuk. Beletesszük a rizst, lefedve dagadni hagyjuk. A lisztből, a puha vajból, az élesztőből, 10 g cukorból, 1 tojásból 1 csipet sóból és 0,5 dl tejből kelt tésztát gyúrunk. Kétszer megkelesztjük. 
- A vaniliarudat felvágjuk, belsejét kikaparjuk, a két tojással és az 1 tojássárgájával összekeverjük. Kanalanként hozzáadjuk a forró rizst, összekeverjük és lefedve hűlni hagyjuk.
- Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 2 cm magas levehető aljú formát. A tésztával megtöltjük, a szélét simára vágjuk. Beletesszük a rizst és könnyedén halommá formázzuk.
- A tortát alulról a második rácsra tolva megsütjük, amig a széle világosbarna lesz.

Meggymártás:
370 g meggybefőttet szűrőbe öntünk, a levét felfogjuk és 25 g kikevert étkezési keményitővel átlátszóvá főzzük. Hozzáadjuk a meggyet, még egyszer felfőzzük, a tűzről félrehúzva hűlni hagyjuk, izlés szerint izesitjük.

A maradékot fagyasszuk le, engedjük fel és letakarva melegitsük fel.
Fagyasztva eltartható: 6 hónapig

Előkészités: 40 perc
Főzés: 30 perc
Sütés: 25-30 perc 250 celsius-on

0 comentarii:

Megjegyzés küldése