Pages

SÜLT EPER MANDULAKRÉMMEL



Remek desszert, amelyet mélyhűtött eperből is elkészithetünk, ha már annyira felengedett, hogy a szemeket el lehet választani egymástól, és a formába lehet rétegezni.

Hozzávalók 4 személyre:
- 750 g eper
- 75 g porcukor
- 2,5 dl száraz fehérbor
- 3 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál vanilia velő (1 rúd)
- 50 g vaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 tojássárgája + 2 tojásfehérje
- 2 evőkanál felapritott mandula
- 1 csomag vaniliás cukor
- 6 evőkanál narancslikőr

Elkészitése:
- Az epret megmossuk, csumájától megtisztitjuk, konyhai papirtörlőn leitatjuk. A cukrot a borral, a citromlével és a vaniliával kikeverjük, az epret beleforgatjuk, lefedjük és kb. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
- Vajjal kikenünk egy lapos tűzálló tálat, cukorral megszórjuk. Az epret szűrőben lecsöpögtetjük.
- A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és addig melegitjük, amig sárga lesz. Beleöntjük az eper levét, egyszer felfőzzük és áttöltjük.
- A gyümölcsöt a formába rétegezzük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját egyenként a forró mártáshoz keverjük, majd a habot is belevegyitjük.
- A krémet az eperre öntjük, mandulával és vaniliás cukorral megszórjuk, világosbarnára sütjük.
- A likőrt egy merőkanálban felmelegitjük, meggyújtjuk és a desszertre öntjük, lángolva tálaljuk. Különösen hatásos gyertyafénynél.

Fagyasztva eltartható: 3 hónapig

Előkészités: 30 perc
Sütés: 8-10 perc
Villanysütő: 250 celsius
Gázsütő: 5-6. fokozat

0 comentarii:

Megjegyzés küldése