Pages

FEHÉRBOROS BORJÚSÜLT


Ünnepi inyencség, amit általában csülökből főzünk. Fartőből is elkészithetjük, abból különösen szép szeleteket vághatunk. A szabálytalan formájú hússzeleteket kötözzük össze tömör darabbá.

Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g borjúcsülök
- 2 evőkanál vaj
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 2,5 dl fehérbor
- 1 teáskanál húslevesfűszer
- 1/2 babérlevél
- 1 hagyma, 1 sárgarépa
- 100 g zeller
- 2,5 dl tejszin
- 1 evőkanál étkezési keményitő
- 1 evőkanál citromlé
- kevés cukor

Elkészitése:
- A húst egy fazékban megpiritjuk a vajon, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a fehérbort, a húslevesfűszert és a babérlevelet. Lefedjük és pároljuk.
- A hagymát és a zöldséget meghámozzuk, kockára vágjuk, és a húshoz adjuk, majd együtt tovább pároljuk. Készre párolás közben néhányszor megforditjuk a húst.
- A sült levét szűrőn keresztül a mártásos fazékba tesszük, a maradékot átpasszirozzuk. A tejszint és az étkezési keményitőt összekeverjük, a mártáshoz adjuk, és néhány percig főzzük, amig a megfelelő állagot eléri. Sóval, borssal, citromlével és cukorral izesitjük.

Mi illik hozzá?
Vegyes zöldség: zöldborsó, sárgarépa, spárga, burgonya. A mártást a tűzről levéve kaviárral is diszithetjük. Kinálhatunk hozzá orosz módra borban felmelegitett ananászszeleteket is.

Előkészités: 30 perc
Sütés: 50 perc
Piritás: magas hőmérsékleten
Párolás: alacsony hőmérsékleten

0 comentarii:

Megjegyzés küldése