Húsvétkor a szokásos sonkán kivűl süthetünk kelt tésztából húsvéti nyulat is, a gyerekek nagy örömére.
Hozzávalók 2 húsvéti nyúlhoz:
- 20 g friss élesztő
- 100 g cukor
- 150 g vaj
- 1,25 dl tej
- 500 g liszt
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- fehér cukormáz
Elkészitése:
- A cukrot összekeverjük az élesztővel. Megolvasztjuk a vajat, hozzáöntjük a tejet, és langyosan az élesztőhöz adjuk. Apránként beleszórjuk a lisztet, sima tésztává gyúrjuk, és kétszer megkelesztjük.
- A tésztát lisztezett gyúródeszkán 1/2 vastagra nyújtjuk. Rátesszük a sablont, tűvel körberajzoljuk, majd egy kis konyhakéssel pontosan kivágjuk. A kétszeresére kelesztjük.
- Összekeverjük a tojássárgáját egy kevés vizzel és a sóval, megkenjük vele a nyulat, és fölülről a második sinen megsütjük. Hűlni hagyjuk.
- A kép alapján cukormázzal megrajzoljuk a kontúrokat.
Ötlet:
A cukormázhoz keverjünk össze 150 g átszitált porcukrot egy kevés tojásfehérjével, töltsük zacskóba, vágjuk le a sarkát, és úgy nyomjuk a süteményre.
Süssük meg előre és húsvétig fagyasszuk le.
Fagyasztva eltartható: 1 hónapig
Előkészités: 60 perc
Kelesztés: 2x30 perc
Sütés: 15 perc, 200 celsius-on
0 comentarii:
Megjegyzés küldése