Pages

AZ ÉTELFESTÉKEKRŐL






Gyermekeink nagy örömére szinesre festjük a húsvéti tojásokat, szinezett cukormázzal diszitjük a születésnapi tortát, és decemberben szinezett marcipánból készitjük el a Mikulást és a Karácsonyi angyalokat.

Üveges festékek
Ritkán kaphatók. Csak azok jöhetnek szóba, amelyeknél bizonyitott, hogy nem tartalmaznak egészségre káros anyagokat. Az alapszineket (vörös, sárga, zöld, kék) tetszés szerint keverhetjük, Ha halványabb árnyalatokat szeretnénk, vizzel higithatjuk.

Kész nyalánkságok
Könnyű felismerni azt az élelmiszert, amelynek a készitésekor ételfestéket használnak, hiszen a csomagoláson kötelező feltüntetni minden szinezéket (például bonbonoknál és a pudingoknál). A gyártók egyre inkább igyekeznek a mesterséges szinezőanyagok helyett természetes anyagokat használni.

Szinek főzéskor
A vörös zselatin felfrissiti az eperlekvár szinét. Segitségével rózsaszintől a vörösig bármilyen árnyalatra festhetjük a krémeket és zseléket. A készen kapható cukorszinezéket higitva használjuk, segitségével a barna árnyalataira szinezhetjük ételünket. Gyümölcscentrifugába kicsapatott paraj vagy petrezselyem zöld levét tésztafélék, fűszernövényekből készitett levesek és mártások megfestésére használhatjuk. Intenziv sárga szint nyernek ételeink a sáfránytól, és a kurkumától. E fűszerek ize jól illik a pikáns ételekhez.

Szinezés természetes anyagokkal
Sűrűre főzött mályvateával rózsaszinűre szinezhetjük a marcipánt vagy a cukormázat. A piros más árnyalatait adják a sűrű gyümölcslevek: a meggy, a ribiszke és a málna. Szép pirosas szint nyerhetünk a céklalével. A borsmentalikőr zöldre, a körömvirág-kivonat sárgára festi ételeinket.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése