Pages

EGÉSZSÉGES ITALOK MÉZZEL

Az esküvő utáni legszebb időt a mézeshetek jelentik. Angolul honey-moon-nak (mézes holdnak) nevezik, s erről kapta nevét egy mézzel készült koktél is: 1 teáskanál méz, 4 evőkanál citromlé, 20 ml rum, és egy kevés nyers tojásfehérje. Erősen összerázzuk, és már kész is.

Lengyel mézes gyümölcslé
Fekete ribiszkéből, áfonyából vagy rebarbarából 5 dl-nyi levet préselünk. Gyümölcscentrifugával vagy turmixgéppel a legegyszerűbb. Végül szűrőn vagy konyharuhán átszűrjük, hogy megtisztitsuk. Egy kevés forró vizzel feloldunk kb. 5 evőkanál virágmézet, hideg vizzel 1 1/2 liternyire egészitjük ki. Hozzáadjuk a gyümölcslevet, összekeverjük, és behűtve fogyasztjuk.

Orosz mézes ital
Felforralunk kb. 3 l vizet, majd 60-70 celsius-osra hűtjük. Hozzáadjuk 2 citrom héját, 2 evőkanál cukrot, és 8 evőkanál mézet, levegősen letakarjuk, 24 órán át állni hagyjuk. Leforrázott ruhán átszűrjük. Üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk és cérnával rögzitjük. Kb. 10 napig állni hagyjuk, amig habzani, forrni kezd. Ekkor fogyasztjuk, vagy hűtőszekrénybe tárolva a következő napokban iszszuk meg.

Mézes limonádé fügével:
Kis darabokra vágunk 2 száritott fügét, és 1 1/4 l vizzel 15 percig főzzük. Hozzáadunk egy vékony szeletekre vágott citromot, és további 5 percig forraljuk. Hűlni hagyjuk, szűrőpapiron átszűrjük, izesitjük mézzel és citrommal, hogy erőteljes édes-savanyú izt kapjon - a készen vásárolt almalé izéhez hasonlót. Üvegekbe töltjük a limonádét, hűtőszekrénybe tesszük, és a következő 14 napban elfogyasztjuk. Tálaláskor sima vagy ásványvizzel higitsuk legalább a kétszeresére, hogy oltsa a szomjunkat.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése