Pages

ÜDITŐ GYÜMÖLCSZSELÉ






Ezt a desszertet érdemes befőttből, mélyhűtött gyümölcsből elkésziteni, mert kitűnően lehet idénygyümölccsel frissiteni. Ajánljuk vendégváráskor, hosszabb ünnepekkor, hiszen már jó előre el lehet késziteni. Ha lefedve, hideg helyen tároljuk, akkor egy hétig is fogyasztható. Bármelyik gyümölcs illik hozzá izlés szerint kombinációban, kivéve a nyers kiwit és a nyers ananászt. Ezek fehérjebontó enzimet tartalmaznak, ami a zselét hamar folyóssá teszi.

Elkészitése:
- A befőttet, például almát, barackot, cseresznyét, szilvát szűrőbe öntjük, lecsepegtetjük. A friss gyümölcsöket mélyhűtött bogyós gyümölcs keverékkel, eperrel, narancshússal rétegezve adagonként poharakba vagy üvegedénybe rakjuk.
- A gyümölcsök levét lemérjük. Izesitéshez gyorsan oldódó porcukrot használunk, vagy, ha a keverék nem elég üditő, savanyú citrusfélék levét adjuk hozzá. Bort vagy gyümölcslikőrt is használhatunk.
- A zselatint hideg vizbe áztatjuk, amig meg nem puhul. A gyümölcsléhez literenként 12 levet adunk. A gyümölcslé egy részét felfőzzük, a zselatint kinyomkodjuk, belekeverjük. Néhány perc múlva feloldódik. Hozzáadjuk a maradék levet és elkeverjük. Ügyeljünk a sorrendre, különben előfordulhat, hogy a zselatin nem köti meg a hideg levet, hanem összecsomósodik. (Használhatunk zselatinport is, a 12 levél helyett két zacskó zselatin port keverünk a felfőzött gyümölcslébe.) 
- A gyümölcslevet hűtőszekrénybe tesszük, gyakran ellenőrizzük. Ha már kezd sűrűsödni, a gyümölcsre öntjük. Befedjük, és még legalább 2 órán át hűtjük. Vaniliaöntettel vagy tejszinhabbal tálaljuk, izesitésűl esetleg darált mandulát vagy mandulapépet keverhetünk bele.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése