Pages

TIZÓRAI AZ ISKOLÁBAN






Ha iskolás gyermekeink tizóraiját az üzletek kinálatából állitjuk össze, könnyen elcsábit minket a sült krumpli ketchuppal, a tejes csokoládészelet, az üditő italok, a chips és az édességek. E ténytől égnek áll a táplálkozási szakemberek haja, hiszen ezekből az ételekből hiányoznak a fontos tápanyagok, például a kácium vagy a vitaminok - túl sok cukrot és kalóriát tartalmaznak a gyermek szervezete számára.

Amit a tanárok és a diákok szeretnének
10-ből 9 általános iskolai tanuló szeretné, ha otthonról vihetne magával tizórait. Csaknem ugyanennyi tanár is úgy gondolja, hogy a tizórai a legmegfelelőbb arra, hogy megtanitsuk gyermekeinknek az egészséges táplálkozás alapjait. Egy a témával foglakozó kutatás eredménye szerint, a tanerők 3/4 része fontos tárgynak tartja a táplálkozást. Már az általános iskolában is rendszeresen be kellene venni az órarendbe, fontos lenne, hogy a gyerekek sokat tanuljanak a gyümölcsökről, a zöldségekről, a kenyérről, a gabonafélékről, a tejről és a tejtermékekről. E tárgy keretében játékosan elsajátithatnák, miért is fontos a helyes táplálkozás a tanulás szempontjából.

Takarékosság tizóraival
Az otthon elkészitett tizórai 30%- kal olcsóbb, mint a boltban vett. Jó példa erre a vajas kenyér csikokra vágott salátával, sajttal, és vékony szeletekre vágott körtével. Zacskó helyett ajánlatos uzsonnásdobozba tenni a szendvicset, mert igy nem esik szét. Ezzel a környezetünket is védjük, hiszen kevesebb szemetet termelünk. Nagyon fontos, hogy teljes őrlésű lisztből készűlt kenyérből készitsük a tizórait, amelyet megkenünk vajjal, megtöltünk sajttal, tojással, zöldséggel. Gyümölcsöt is adjunk mellé.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése