Pages

BABAMENÜ AZ ELSŐ SZÜLETÉSNAPIG







Ha a mama és a baba is egészséges, az anyatej a legjobb táplálék a kicsi számára. 6 hónapos kor után, amikor érdeklődni kezd a felnőttek ételei iránt, lassan elsajátitja a kanál használatát. Amint biztosan ül, megtanithatjuk arra, hogyan kell bögréből inni.Ujjongani fog örömében, ha együtt étkezhet a felnőttekkel.

Hozzátáplálás szükség szerint
Ha a gyermek igényli, az 5. hónaptól kezdve adhatunk neki néhány teáskanál répa- vagy almalevet. Egy kevés alma- vagy zöldségpéppel folytathatjuk, és a 6. hónaptól főzelékkel kinálhatjuk. Legjobb ha frissen főzött burgonyával, majd sárgarépával kezdjük. Először csak néhány kanálnyit adjunk neki, majd fokozatosan váltsuk ki vele a déli szoptatást. Ha gyermekünk már megszokta a főzelék izét, fele részben összetört főtt burgonyával, és egy kevés vajjal vagy csiraolajjal keverhetjük a répát. Desszertként egy kanál reszelt almát vagy más gyümölcsöt kaphat. A burgonyát fokozatosan felválthatja a kölesből, zabból vagy búzából készitett pép. A kis jövevénynek idő kell, amig hozzászokik az újfajta élelmiszerekhez, ezért egyszerre csak egy újdonságot vezessünk be. Sárgarépa helyett később karfiolt, zsenge, szitán áttört zöldborsót vagy parajt is adhatunk neki. Ha valamit nem szeret, azt ne erőltessük neki.

További étkezések
A második anyatejes étkezést kb. 4 hét múlva váltjuk ki reszelt almával, vagy körtével összekevert gabonapéppel. Vizzel készitjük, a végén keverhetünk hozzá kifejt anyatejet. reggelire és uzsonnára adhatjuk a gabonapépet. 2-4 héttel később 0,7 dl vizből, 16 g teljes őrlésű gabonapehelyből, 1,4 dl anyatejből, vagy ennek megfelelő tejpótló tápszerből, 4 g vajból és esetleg 1/2 teáskanál mézből főzött péppel kináljuk, hogy megkezdjük a gyermek elválasztását. A 8. hónaptól kezdve egyre darabosabb lesz a táplálék, igy szoktatjuk hozzá gyermekünket a rágáshoz. Egy 1 éves gyermek tejigénye napi 5 dl körül mozog.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése