Pages

TORTÁK TÉLI ÁLOMBAN






A szép torták elkészitése hosszú idő, de sok tortát le lehet fagyasztani, igy az ünnep előtt idejében elkészithetjük.
A szedertortához omlós tésztából 1 tortalapot sütünk. Feketeribiszke zselével megkenjük. Tejszines krémsajtot vagy mascarpone jellegű sajtkrémet simitunk rá és 300 g szeder felét. A krémet hűtőszekrényben megdermesztjük. A tortát középről kezdve kirakjuk szederrel, a szélére habrózsákat nyomunk, felapritott pisztáciával megszórjuk.
Az őszibarack tortához omlós tésztából 2 vékony tortalapot sütünk. Kajszibarack lekvárral vékonyan megkenjük, a barackbefőttet lecsepegtetjük, konyhai papirtörlővel jól leitatjuk, a diszitéshez félreteszünk 16 gerezdet. A maradék gyümölcsöt az egyik lapra helyezzük, 7,5 dl tejszint 2 csomag vaniliás cukorral keményre verünk, 2 evőkanál barackpálinkával izesitjük. A tejszint a gyümölcsre simitjuk, a másik lapot rátesszük. 50 g porcukrot 1 teáskanál pálinkával elkeverünk, és a tortára kenünk. Tejszinhabbal és gyümölccsel diszitjük, a szélére piritott mandula lapocskákat teszünk.

- A tejszinhabbal készült torták jól lefagyaszthatók, 5 hónapig tárolhatók. A tejszin - krémsajtosak 3, a vajkrémmel készültek 2 hónapig állnak el, a pudingos tortákat kivéve.
- A feldiszitett tortákat lefedés nélkül fagyasszuk le. 2 óra múlva alufóliába csomagoljuk, a fóliát jól rányomkodjuk, hogy ne keletkezzenek üregek. Visszatesszük a mélyhűtőbe.
- Felolvasztáskor hűtőszekrénybe tesszük. 1 óra múlva kicsomagoljuk, tortaharang alá helyezzük és visszatesszük a hűtőszekrénybe.
- A tortát 5-6 órán át hagyjuk felengedni, hogy a közepe még kissé kemény legyen. Igy jól szeletelhető és igy marad a legszebb.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése