Pages

TEA FŰSZEREKBŐL ÉS GYÜMÖLCSÖKBŐL






A fűszer- és gyümölcsteák kellemesen oltják a szomjat, és jót tesznek az egészségünknek. Karcsúsitó, immunrendszer- erősitő, és élénkitő hatásúak. Az erről szóló könyvek bőséges útmutatással szolgálnak az egyes növényekről.

KARCSÚSITÓ TEA:
50 g friss csalánlevelet, 20 g összetört édesköményt, 30 g gyermekláncfűlevelet,-virágot és -gyökeret leforrázunk 1 l forrásban lévő vizzel, majd 1/2 perc után leszűrjük. 4 hétig fogyasztjuk 1 csészével éhgyomorra, további két csészével pedig napközben.

FEKETE NADÁLYTŐTEA:
Lecsipkedjük a zsenge és közepes nagyságú leveleket. (Egy növényt évente 4-5-ször visszametszhetünk, a fekete nadálytő 30 évig is elél.) A leveleket felapritjuk, forró vizzel leöntjük, és egy percig állni hagyjuk. Esetleg esténként 2,5 dl vizzel leöntünk 2 teáskanál száritott levelet, leszűrjük, kinyomkodjuk, felforraljuk 2,5 dl friss vizzel, és 15 percig állni hagyjuk. A kihűlt folyadékhoz szűrjük. Kúraszerűen: reggel, este fogyasztjuk.

ÉLÉNKITŐ TEA 1:
Almateához egy alma száritott héját leforrázzuk 2,5 l vizzel, 5 percig állni hagyjuk, leszűrjük, majd összekeverjük 1 teáskanál rummal és 1 darab barna kandiszcukorral.

ÉLÉNKITÉ TEA 2
5 dl vizzel leforrázunk 1 evőkanál kamillát, 1 teáskanál édesköménymagot, 6 szál citromfüvet vagy száritott mentát és egy alma héját. 10 perc elteltével leszűrjük. Felforralunk 1,25 dl tejet 1 csipet fahéjjal, 2 szem szegfűszeggel és 4 evőkanál tejszinnel, a teához szűrjük, végül izesitjük egy kevés barna kandiszcukorral.

ÖTLET:
Hőlégbefúvos sütőben egyszerre több sinen is szárithatjuk a fűszernövényeket. Gyakran forditsuk meg a papirra vékony rétegben kiteritett növényeket, amig zizegősre száradnak. Szorosan tömjük dobozokba, és fénytől védett helyen tároljuk. Szaküzletekben speciális aszalógépet is vásárolhatunk.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése