Az ecet és a cukor ropogóssá, tartóssá teszi a zöldséget, igy legalább 14 napig eláll a hűtőszekrényben. Legalább 2 napig kell érlelni, hogy jól kibontakozzon és összeérjen az aromája. Az édeskés- csipős zöldség kitűnő köret halas vagy húsos fondü mellé
Hozzávalók 3, egyenként 1/2 l-es üveghez:
- 500 g karfiol
- 250 g mogyoróhagyma
- 250 g cukkini
- 250 g padlizsán
- 2 evőkanál só
- 50 g friss gyömbér
- 2 csipős paprika
- 6 babérlevél
- 3 szem szegfűszeg
- 5 evőkanál olaj
- 3 evőkanál curry
- 375 g barna cukor
- 1 citrom héja
- 375 ml vörösborecet
Elkészitése:
- Rózsáira szedjük a karfiolt, megtisztitjuk a hagymát, a cukkinit és a padlizsánt 2 cm vastag fél szeletekre vágjuk.
- Kb. 2 l sós vizet forralunk. Egymás után megfőzzük a zöldségeket: a karfiolt és a hagymát 6-6 percig, a cukkinit és a padlizsánt 3-3 percig.
- Azonnal jeges vizbe mártjuk a forró zöldségeket, lehütjük, majd jól lecsöpögtetjük a szűrőben.
- Megtisztitjuk, és vékony szeletekre vágjuk a gyömbért. A csipős paprikát megtisztitjuk, vékonyra karikázzuk. Mindkettőt üvegbe rétegezzük a zöldséggel, a babérlevéllel és a szegfűszeggel együtt.
- Felmelegitjük az olajat, levesszük a tűzről, összekeverjük a curryvel, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és az ecetet. Megkeverjük, felforraljuk, majd kivesszük belőle a citromhéjat.
- A levet izesitjük, és forrón a zöldségre öntjük. Az üvegeket lezárjuk, és hosszan eltarthatóság érdekében 85 celsius-on 20 percig csirátlanitjuk.
0 comentarii:
Megjegyzés küldése