Pages

PÁSZTORTARHONYA


A régi időkben a csikósok, juhászok kedvelt eledele, később igazi menzakoszt volt. Tarhonyát fogyasztanak Dél- Németországban is és Törökországban is farfel néven az askenázi zsidó konyha fontos körete. A tarhonya valószinűleg Török közvetitéssel került hozzánk.

Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg füstölt szalonna
- fél kg apró tarhonya
- 4 nagyobb burgonya
- 2 nagy vöröshagyma
- egy kávéskanál pirospaprika, só, pici őrölt kömény
- 1-2 zöldpaprika és egy kis paradicsom
- 1 szál jóizű füstölt kolbász

Elkészitése:
- A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, a vöröshagymát megtisztitjuk, és szintén apróra vágjuk, a burgonyát meghámozzuk, és kockákra vágjuk.
- A szalonnákat egy lábasba feltesszük sűlni és addig sütjük, amig zsirját kiengedi, ekkor hozzáadjuk a tarhonyát, és aranysárgára piritjuk benne. 
- Hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, ezzel is piritjuk egy rövid ideig, megszórjuk pirospaprikával, és azonnal felöntjük kb. 1 dl vizzel, jól elkeverjük, beletesszük a kockára vágott burgonyát, izlés szerint megsózzuk- vigyázzunk, mert a füstölt szalonna is sós, rádobjuk a megmosott, és kicsumázott zöldpaprikát és a megmosott, meghámozott és kettévágott paradicsomot. Közben állandóan keverjük az ételt nehogy leégjen.
- Végül felöntjük 2-szer annyi vizzel amennyi a tarhonya súlya, és a félújjnyi karikákra vágott kolbászt is belefőzzük. Időnként megkavarjuk nehogy leégjen.
- Ha már erősen forr, abbahagyhatjuk a tüzelést mert lefedve, saját gőzében megfő.

Mi illik hozzá?
savanyúság, káposztasaláta

Ötlet:
Készithetjük egytálételként különlegesen fűszerezve, idényzöldségek hozzáadásával is.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése