SÜTÉS OLAJBAN
A ZSIRADÉK legyen vizmentes. Sütéshez jó a margarin, a sertés- és a libazsir; átadják izüket az ételnek. A fehér növényi zsiradék semleges, 200 celsius fölé is hevithetjük, igy mindenhez jó, amit rövid ideig kell sütni. A mogyoróolaj, a csiraolaj is iztelen, a szezámolajnak és az olivaolajnak jellegzetes az ize. A hidegen sajtolt olaj nem alkalmas sütésre.
AZ ESZKÖZ lehet olajsütő, amelyen pontosan beállithatjuk a hőmérsékletet. Egy nehéz főzőedény is megfelel, olyan magasan kell feltölteni olajjal, hogy úszhasson benne az étel.
A HŐMÉRSÉKLETET olajhőmérővel ellenőriyhetjük, vagy amikor a zsiradék forró, de még nem gőzölög, belemártunk egy farudat.Ha a fán gyöngyök jelennek meg, az olaj elérte a szükséges 170-190 celsius-ot.
A SÜTÉSI IDŐ lényegesen rövidebb,mint bármely más főzési módnál, mert az olajfürdő kétszer olyan gyorsan az ételbe vezeti a hőt, mintha vizben főznénk. Akkor kész az étel, ha körös-körül aranybarnára sült.
A SÜTÉS: fontos,hogy sütéskor pezsegjen az olaj. Ha a zsiradék túl hideg, az étel magába szivja. Ha túl meleg, füstölög, és túlságosan pirit. Ha kisült az ennivaló, szűrőkanállal szedjük ki, és csöpögtessük le. Az olajban sütött égetett, omlós, kevert vagy kelt tésztából készült SÜTEMÉNYEK masszáját csak kissé édesitjük. Kisütés után meghintjük porcukorral, vagy kristálycukorba forgatjuk, amelyet vaniliával is izesithetünk.
A ZÖLDSÉGEKET ÉS A GYÜMÖLCSÖKET kisebb darabokra vágjuk, sűrű palacsintatésztába mártjuk, és kisütjük. például a karfiolt, a brokkolit, a póréhagymát, a spárgát, a paprikát, a cukkinit, a padlizsánt, és a csiperkegombát. A gyümölcsök közül almát, banánt, sárgabarackot, érett körtét készithetünk el ily módon.
A HALAT ÉS A HÚST kisebb,legfeljebb 150 g-os adagokba a tésztába mártjuk vagy bundázzuk, például a halfilét vagy a bécsi szeletet.
Etichete:
Hasznos tudnivalók
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 comentarii:
Megjegyzés küldése