Pages

RUSZTIKUS LEPÉNYKENYEREK






Falun jól ismerjük a pékségből áradó illatokat. Ugyanigy illatozik majd otthonunk, ha lepénykenyeret sütünk, ami melegen utánozhatatlanul finom.

Hozzávalók 4 személyre:
- 60 g élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 850 g rozsliszt
- 1/2 evőkanál őrölt kömény
- 1 evőkanál só
- zsiradék a sütőlaphoz

Elkészitése:
- Keverőedénybe tesszük az élesztőt és a cukrot, összekeverjük, majd hozzáadunk 3,75 dl langyos vizet.
- A lisztet összevegyitjük a köménnyel és a sóval, apránként az élesztőhöz adjuk, és kemény, nem ragadós tésztává dagasztjuk. Szükség esetén adjunk hozzá még lisztet. Letakarjuk, és 1 órán át kelesztjük.
- Kizsirozzuk a sütőlapot. Gyorsan átgyúrjuk a tésztát, és 4 kenyérré formáljuk, amelyek elférnek egymás mellett a sütőlapon.
- A kenyerek tetejét megkenjük vizzel, lisztet hintünk rá, és letakarva 30 percig kelesztjük.
- Hideg sütőbe toljuk, készre sütjük. Akkor sült át, ha megkopogtatva üreges hangot ad.

A kenyeret még langyosan csomagoljuk be, és fagyasszuk le. Fagyasztva eltartható 6 hónapig.

Előkészités: 30 perc
Sütés: 25-35 perc
Villanysütő: 225 celsius
Gázsütő: 4. fokozat

0 comentarii:

Megjegyzés küldése