Pages

ROPOGÓS BARNA KENYÉR






Magyarországon is egyre többen sütnek otthon kenyeret. Sokkal finomabb, mint készen vásárolt kenyér, az előre csomagoltról nem is beszélve. Ráadásul, mint mindennél, amit magunk készitünk, tudjuk,hogy mi van benne. S ezenkivül a kenyérsütés igen jó szorakozást nyújt.

Hozzávalók 1 barna kenyérhez: 
- 80 g élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 kg rozsliszt
- 3 evőkanál só
- liszt a megszóráshoz
- zsiradék a tepsihez

Elkészitése:
- Az élesztőt a cukorral, 2,5 dl langyos vizzel és kevés liszttel összekeverve kovászt készitünk. Liszttel megszórjuk, és a kétszeresére kelesztjük.
- A rozslisztet és a sót keverőtálba tesszük, mélyedést nyomunk a közepébe, és beleöntjük a kovászt. A robotgép dagasztófejével összekeverjük. Dagasztás közben hozzáadunk 5 dl langyos vizet.
- Addig dagasztjuk a tésztát, amig elválik a tál szélétől. Liszttel megszórjuk, és hagyjuk a kétszeresére kelni. Ismét átgyúrjuk, majd kerek kenyeret formázunk belőle, és a kizsirozott sütőlapra tesszük.
- Egy vizzel megtöltött tálkát teszünk a sütőbe. A kenyeret az előmelegitett sütő legalsó rácsára tesszük, s a hőfokot azonnal mérsékeljük. A kenyeret világosbarnára sütjük.

Mi illik hozzá?
Felvágottak és egyéb feltétek, különböző vajkrémek.

Ötlet:
Sütés közben ellenőrizzük a tálkában a viz szintjét, és ha alacsony, töltsünk utána. A kenyérnek nedves melegben kell sülnie ahhoz, hogy jól átsüljön, és ne legyen száraz és kemény. Akkor sült át, ha megkopogtatjuk, és tompán szól.

- Fagyasztva eltartható 6 hónapig.

Előkészités: 30 perc
Várakozás: 70 perc
Sütés: 2 óra
Villanysütő: 250/180 celsius

0 comentarii:

Megjegyzés küldése