Pages

KÉT TOJÁSLIKŐRRECEPT






A tojáslikőr számos változatban létezik: cseresznyével vagy arrakkal, narancs- vagy citromhéjból készült párlattal vagy vaniliával gazdagithatják, de az alaprecept mindmáig kifürkészhetetlen maradt. A titok része, hogy gyorsan forgó malomban őrlik porrá és pergetik szét a tojást, igy jön létre a homogén emulzió.
Arra következtethetünk, hogy a kivánt sűrűség eléréséhez feltétlenül szükséges az alapos turmixolás vagy keverés. Végül állni hagyjuk, hogy a légbuborékok felszállhassanak a tetejére és kipukkadhassanak. Ezután steril vászonkendőn vagy finom szűrőn átszűrjük, csöpögni hagyjuk, hogy az utolsó buborékok is eltünjenek. Erre azért van szükség, hogy sokáig elálljon a likőr. Tegyünk tölcsért a megdöntött üvegbe, és ezen át töltsük bele az italt, igy nem keletkeznek újabb buborékok. Dugaszoljuk le, hűvös helyen tároljuk, és fogyasztás elött jól rázzuk fel.

Citromos tojáslikőr
Régi házi recept, amely nemzedékről nemzedékre öröklődik. Régen egészségelixirként ajánlották és fogyasztották, a mielőbbi gyógyulás reményében. Mivel sok meszet, és B12- vitamin kivételével minden más vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ma is fogyaszthatjuk.

Elkészitése:
12 tojást megmosunk, szorosan, magas falú edénybe teszünk és ráöntjük kb. 15 citrom levét, hogy teljesen ellepje a tojásokat. Letakarva, hűvös helyen 8-10 napig tároljuk. Időnként megkeverjük, amig teljesen feloldódik a tojások héja. 500 g cukorral krémesre verjük, 700 ml rumot töltünk hozzá.

Tojásos konyak
10 tojássárgáját és 2 vaniliarúd kikapart belsejét addig verünk 500 g cukorral, amig feloldódik. Apránként hozzáöntünk 1 liter konyakot, és összekeverjük.

0 comentarii:

Megjegyzés küldése