Nyáron a vaj vitaminokban gazdagabb, mint télen.Mivel ilyenkor puhább is, lehetséges, hogy több lisztre lesz szükségünk, hogy a tésztát szépen ki tudjuk nyújtani. A szükségesnél ne gyúrjuk tovább, nehogy törjön.
Hozzávalók 40 darabhoz:
- 500 g liszt
- 4 evőkanál + 200 g cukor
- 4 tojás
- 1 csipet só
- 250 g vaj
- 40 g darált mandula
- 1 zacskó vaniliáscukor
Elkészitése:
- A lisztet átszitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Beleteszünk 4 evőkanál cukrot, a tojások árgáját és a sót, a szélére vajdarabokat helyezünk. A hozzávalókat apritó mozdulatokkal morzsává dolgozzuk.
- A tésztát összegyúrjuk, lefedve hűtőszekrénybe tesszük. A tojásfehérjéket habá vejük, beleszórjuk a cukrot, és fényes habcsókmasszává verjük. Belekeverjük a mandulát és a vaniliáscukrot.
- Az omlós tésztát lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk, 5 cm átmérőjű lapokat szúrunk ki belőle. A mandulás habcsókot közepes méretű csillag végű nyomózsákba töltjük, és lapocskákra nyomjuk.
- A süteményeket forró sütő közepére tolva addig sütjük, amig a szélük világos barna lesz. A sütőlapról még melegen leszedjük, süteményrácson hűlni hagyjuk.
Ötlet:
A süteményt asztali süteményes dobozban tároljuk. Szobahőmérsékleten tartva 14 napig fogyaszthatjuk.
Hasznos tudnivalók:
Ha a mandulát ledaráljuk vagy konyhai robotgéppel apritjuk fel, ügyeljünk rá, hogy száraz legyen.
0 comentarii:
Megjegyzés küldése