Ezt az ételt izlésünktől és pénztárcánktól függően bármilyen májból elkészithetjük. A borjúmáj a legpuhább és legjobb izű, azonban kissé többe kerül, mint a sertés- vagy marhamáj. A marhamájban, amely a legolcsóbb, több a vastag ér és in, de ha tejbe áztatjuk, jól megpuhul.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 mogyoróhagyma vagy apró hagyma
- 100 g vaj
- 1,25 dl fehérbor
- 4 szem szétnyomott bors
- 2 szál petrezselyem
- 4 szelet máj
- kevés liszt
- só és bors
Elkészitése:
- A hagymát apró kockákra vágjuk, 1 evőkanál vajon puhára pároljuk, hozzáadjuk a bort, a borsot, és az apróra vágott petrezselyemszárat, a felére elfőzzük,átszűrjük, a maradékokat szűrőn jól átnyomkodjuk.
- A májat a lisztben forgatjuk, a maradékot lerázzuk róla. 2 evőkanál vajat világosbarnára piritunk, a máj mindkét oldalát megpiritjuk benne, és mérsékelt hőfokon készre sütjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és előmelegitett tálra tesszük.
- A boros mártást a máj zsirjához adjuk, és jól elkeverjük benne. Kis adagokban hozzáadjuk a maradék vajat, és habverővel krémesre keverjük.A májra öntjük, és azonnal tálaljuk.
Mi illik hozzá?
Petrezselymes burgonya, zelleres almasaláta, csemege uborka, citromos öntet.
Ötlet:
A marhamájat centiméternyi vastag csikokra vágjuk, szeletelés közben eltávolitjuk az ereket és inakat. 10 percig tejben áztatjuk, majd megszáritjuk, lisztben forgatjuk, és 2-3 percig sütjük.
0 comentarii:
Megjegyzés küldése