Amikor friss zsemle illata terjeng a sütőből, a legmakacsabb hétalvó is kiugrik az ágyból. A sütési időhöz számitsuk hozzá a sütő felmelegitéséhez szükséges időt is.
Hozzávalók 2 kenyérhez vagy 12 zsemléhez:
- 42 g élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 500 g liszt
- 1 teáskanál só
- 4 evőkanál olaj
Elkészitése:
- Az élesztőt egy kis tálban a cukorral elvegyitjük, és addig keverjük, amig pépes lesz.
- A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az olajat, 2,5 dl vizet és a feloldott élesztőt. A végén belekeverjük a sót.
- A konyhai robotgép tésztakeverőjével először lassan keverjük, majd 2-es fokozaton addig folytatjuk, amig a tészta sima lesz, és elválik a tál oldalától.
- A tálat lefedjük, és a tésztát éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
- Másnap reggel átgyúrjuk a tésztát, és zsemléket formálunk belőle, vagy két kisebb bezsirozott kenyérsütőformát félig megtöltünk vele, és 20 perccel később a hideg sütőbe toljuk, majd bekapcsoljuk a sütőt.
Mi illik hozzá?
Mindenféle, amihez éppen étvágyunk van: édes vagy fűszeres ételek, felvágott, sajt.
A változatosság kedvéért:
Készithetjük fele-fele arányban sima és teljes őrlésű lisztből is, a zsemlékre pedig szórhatunk szezámmagot, mákot, vagy köménymagot. A péksüteményt bekenhetjük sós vizzel, igy fényesebb lesz.
Melegen lefagyaszthatjuk,később alufóliában átsütjük.
0 comentarii:
Megjegyzés küldése